Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Kategoria:

W najbliższych miesiącach w Unii Europejskiej zabraknie około 40-50 procent pracowników sezonowych, więc wiele warzyw i owoców zostanie na polach i w sadach – wskazał Polski Instytutu Ekonomiczny. Brak pracowników z powodu koronawirusa przełoży się na wzrost cen żywności, także w Polsce.

Aktualności

Dane GUS o inflacji w sierpniu. Wzrost cen o 16,1 proc. rok do roku

Inflacja w sierpniu wyniosła rok do roku 16,1 proc. – podał GUS. To o 0,5 pp. więcej od odczytu lipcowego.…

Rekordowa kara. Instagram ma zapłacić 405 milionów euro

Irlandzki organ regulacyjny nałożył na serwis Instagram rekordową grzywnę w wysokości 405 milionów euro w związku ze śledztwem w sprawie…

Prof. Konrad Raczkowski: W ekonomii nic nie ginie i nie ma nic za darmo

– Obawiam się, że czeka nas dosypywanie pieniędzy z pustego budżetu. Mówiąc delikatnie – nie stać nas na to –…

Forum Ekonomiczne Karpacz. Gliński o reparacjach od Niemiec: „Polityczna taktyka odmawiania”

– Nie spodziewamy się, że Niemcy od razu wypłacą reparacje – mówił podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu wicepremier i minister…

Rada Polityki Pieniężnej podniosła stopy procentowe. O ile wzrosną raty kredytów?

Rada Polityki Pieniężnej podniosła w środę stopy procentowe o 0,25 pkt. bazowych. Oznacza to, że główna stopa procentowa NBP, referencyjna,…

Włochy. Mężczyzna grał na saksofonie podczas własnej operacji usunięcia guza mózgu

Pacjent jednego z rzymskich szpitali grał na saksofonie w trakcie dziewięciogodzinnej operacji usunięcia guza mózgu. Brało w niej udział 10…