Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Kategoria:

W najbliższych miesiącach w Unii Europejskiej zabraknie około 40-50 procent pracowników sezonowych, więc wiele warzyw i owoców zostanie na polach i w sadach – wskazał Polski Instytutu Ekonomiczny. Brak pracowników z powodu koronawirusa przełoży się na wzrost cen żywności, także w Polsce.

Aktualności

Mark Zuckerberg przeprasza rodziny. „Nikt nie powinien przez to przechodzić”

– Przepraszam za wszystko, przez co przeszliście – powiedział Mark Zuckerberg rodzicom dzieci skrzywdzonych w mediach społecznościowych. Szef Mety był…

Koronawirus wystraszył turystów. „Co dziesiąty Polak odwołał już wakacje”

Pandemia mocno wpływa na plany wakacyjne Polaków – wynika z najnowszego badania firmy Nielsen. Większość ankietowanych uważa, że wyjazd w…

Hongkong: Czerwone światło przed przejściem dla pieszych. Ma chronić używających smartfony

W Hongkongu ruszył pilotażowy projekt, który ma ochronić pieszych zapatrzonych w ekrany smartfonów przed nieszczęśliwym wypadkiem. Krawędź chodnika tuż przed…

Inflacja w lutym 2024. Pierwszy taki odczyt od trzech lat

Inflacja w lutym wyniosła 2,8 proc. rok do roku – przekazał Główny Urząd Statystyczny. Takiego poziomu wskaźnika indeksu cen konsumenckich…

Znamy ceny owoców i warzyw. Różnice nawet o 50 procent

Coraz bliżej lato, więc oferta warzyw i owoców na targowiskach staje się coraz bogatsza. Wraz ze wzrostem temperatury spadają ceny…

Praca zdalna. Nowe przepisy. W życie weszła nowelizacja Kodeksu pracy

Nowelizacja Kodeksu pracy, regulująca kwestie pracy zdalnej, weszła w życie. W przepisach pojawia się definicja pracy zdalnej, która może być…