Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Brak pracowników sezonowych może wpłynąć na ceny żywności

Kategoria:

W najbliższych miesiącach w Unii Europejskiej zabraknie około 40-50 procent pracowników sezonowych, więc wiele warzyw i owoców zostanie na polach i w sadach – wskazał Polski Instytutu Ekonomiczny. Brak pracowników z powodu koronawirusa przełoży się na wzrost cen żywności, także w Polsce.

Aktualności

Nocna prohibicja w Krakowie? Radni zagłosują ws. zakazu sprzedaży alkoholu w nocy

W środę radni Krakowa mają zdecydować o zakazie nocnej sprzedaży alkoholu w tym mieście. Według zgłoszonego przez krakowskiego prezydenta projektu…

„Bezpieczeństwo żywnościowe fundamentem porządku europejskiego i globalnego” [Materiał partnera]

Tematem jednej z debat w ramach XXXI edycji Forum Ekonomicznego w Karpaczu będzie dyskusja o bezpieczeństwie żywnościowym Polski i regionu.

Pierwszy załogowy lot na Księżyc od 52 lat. NASA zaprezentowała astronautów

W listopadzie 2024 roku z przylądka Canaveral na Florydzie wystartuje misja NASA o nazwie Artemis II. We wtorek Narodowa Agencja…

W Chinach opracowano urządzenie do „całowania” na odległość

Chińscy naukowcy opracowali urządzenie służące do zdalnego całowania. Przedmiot ma kształt ust i może naśladować prawdziwy pocałunek. Producenci przekonują, że…

Netto Polska i Kaufland od listopada będą czynne krócej. Dołączy do nich Biedronka?

Rosnące ceny towarów i wysokie rachunki za prąd zmuszają przedsiębiorców do szukania nowych sposób na zaoszczędzenie. Część supermarketów ogłosiła, że…

Nowe limity w sklepach od poniedziałku. Sprawdź, co się zmieni

Od poniedziałku zakupy będzie mogło zrobić jednocześnie więcej osób niż dotychczas. Rząd zdecydował się na zmianę sposobu wyliczania limitów, które…